СЪБИТИЯ

Културният календар на гр. Златоград е изключително богат на събития през цялата година.

Event fullwidth

ТРИФОНИАДА

ПРАЗНИК НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА през м. февруари само в Златоград. Място на събитието - Стария град на Златоград. Дегустация на вино на мегдана, конкурс за най-добър вино-производител. Много веселие, музика и танци.

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК И СТАРА МАРТА

МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК и СТАРА МАРТА. Понякога, празниците включват и Сирни Заговезни. На празника се палят огньове, които се прескачат за здраве и берекет.

ПРАЗНИК НА ЗЛАТОГРАДСКОТО ЧЕВЕРМЕ

ПРАЗНИКЪТ НА ЗЛАТОГРАДСКОТО ЧЕВЕРМЕ продължава няколко дни в началото на месец май. Турситите могат да опитат традиционното за родопите чеверме. Агнетата се пекат на открито, в близост до градския площад и градския парк. Вечерта преди празника се палят големи огньове, от които се взема жар за печенето, което продължава през цялата нощ. Празникът е богат на музикална програма, народни песни и хора.

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната – Златоград. Ултрамаратонът предлага няколко различни дистанции. По трасетата на ултрамаратона се редуват възхитителни гледки и участъци с концентрация на адреналин. Те включват изкачване до средновековната крепост Кечи Кая и параклисите „Св. Атанасий“, „Св. Неделя“, „Св. Екатерина“, “Св.св. Константин и Елена“ и други исторически и природни забележителности.

ДЕЛЮВИ ПРАЗНИЦИ И ЕДИН ПАЗАРЕН ДЕН ОТПРЕДИ 100 ГОДИНИ

ДЕЛЮВИ ПРАЗНИЦИ Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години” Продължават до 22 септември или до края на м.септември. Това е много атрактивния период за туристите и гостите на града, които могат да посетят изложби, беседи, срещи с интересни наши съвременици, както и да се запознаят с автентичния пазарен ден от преди 100 години.

СКАРИАДА

ТРАДИЦИОННА скара на балканските народи. Празникът е през м. октомври.

ПРАЗНИК НА ГРАД ЗЛАТОГРАД

Празникът на гр. Златоград през месец ноември е свързан с много събития, които се организират от местната будна общественост.