Забележителности

Златоград - градът на Дельо Войвода

Златоград е най-южният град в България, намиращ се в Област Смолян в долината на река Върбица. Един град с богата история и култура, който носи патриотичния дух на миналото, център на най-старите традиции на материалната и духовна култура на българите.


Бъдете наши гости!

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ЗЛАТОГРАД

Етнографски ареален комплекс

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града.

Църква "Свети Георги - Победоносец"

Според надписа от северната фасада, църквата „Св. вмчк Георги“ е построена през 1871 година и представлява голяма, куполна едноапсидна псевдобазилика с открит притвор на запад.

Църква „Успение Богородично“ – Златоград

„Свето Успение Богородично“ е построена по време на Възраждането през 1834 година. Това е най-ранната църква в Централните Родопи.

Музей Дельо Войвода

Музеят е посветен на легендарния златоградски герой - Делю хайдутин. Представени са факти за неговия живот и дейност, такива кавито са ни известни от местния фолклор. Автентично облекло, украса и въоръжение от времето на Войводата, ни пренасят към края на ХVІІІ и началото на ХІХ век

Храм Свети Атанас

Храмът Свети Атанас е изцяло обновен през 2019г. Носи името на закрилника на Златоград - Св.Атанас.До храма се достига с кола или пеш.

Екопътека „Света Екатерина“

Екопътека „Света Екатерина“. Маршрутът е много приятен, няма стръмни участъци. Въврви се по широк горски път и няма начин да се загубите. Крайната точка е до параклис „Св. Екатерина“.

Язовир Златоград

Язовир Златоград е предпочитано място за разходка и спорт на златоградчани. В язовира е разрешен риболова. До язовира може да се стигне с кола или пеш.